Είσαι έτοιμη για εξωσωματική γονιμοποίηση
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Έχετε προσπαθήσει αλλά δε βλέπετε να γίνεται πραγματικότητα το όνειρό σας.

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα και η λύση βρίσκεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τί είναι αυτή η μέθοδος;

Ουσιαστικά είναι η γονιμοποίησητου ωάριου με το σπερματοζωάριο εκτός της μήτρας και μετά η τοποθέτησή του μέσα στη μήτρα ως έμβρυο, για να αναπτυχθεί εκεί και να προχωρήσει η εγκυμοσύνη.

 

εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Η διαδικασία σήμερα είναι απλή, ελεγχόμενη, με σπάνιες επιπλοκές και πολύ υψηλές πιθανότητες επιτυχίας.

1. Ποτέ πρέπει μια γυναίκα να μπει σε αυτή τη διαδικασία;

Αν έχει κάνει 3 προσπάθειες να συλλάβει με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης και έχει αποτύχει.

Μπορεί όμως να συστήσουμε να προχωρήσει μια γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αν είναι περίπου σαράντα χρονών ή μεγαλύτερη και αν έχουν εντοπιστεί προβλήματα με την ποιότητα των ωαρίων.

Επίσης, αν δούμε ότι  υφίστανται και άλλοι αρνητικοί για σύλληψη παράγοντες (όπως ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, διάφραγμα μήτρας, αντισπερμικά αντισώματα κ.ά.), τότε η πιο άμεσα αποτελεσματική λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βέβαια, ρόλο παίζει και ο ανδρικός παράγοντας. Αν, επομένως, από τις διαγνωστικές εξετάσεις διαπιστωθεί μια σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα , όπως π.χ. ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία κ.ά., επίσης προτείνουμε την εξωσωματική, που μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί σύλληψη.

 

2.  Έχει ηλικία το το ποσοστό επιτυχίας;

Η γυναίκα είναι προτιμότερο να είναι κάτω από τα 35 έτη.  Κι αυτό επειδή η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται λίγο μετά την ηλικία των 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 38 έτη. Γενικά, όσο νεότερη είναι σε ηλικία μία γυναίκα, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής. Τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 15% περίπου, καθώς περνάνε τα 41α γενέθλια μιας γυναίκας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αναβάλλει την εξωσωματική και να αφήνει τον χρόνο να περνά, ιδιαίτερα αν της έχει γίνει ήδη διάγνωση των αιτιών υπογονιμότητας και της έχουν συστήσει την εξωσωματική ως τον τρόπο που θα αυξήσει τις πιθανότητές της να συλλάβει. 

 

3.Τί είδους προετοιμασία πρέπει να κάνει μια γυναίκα που θα μπει σε αυτή τη διαδικασία;

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και πράσινων λαχανικών, πλούσιων σε φυλλικό οξύ, είναι απαραίτητη για τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, τρεις μήνες πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος στα νεογέννητα, όπως ανεγκεφαλία και δισχιδή ράχη. Γενικά, συστήνουμε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τροφές με καλής ποιότητας λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και υδατάνθρακες  χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ.